Mästertassen logga

 

Mästertassen

Misse talar

Korater

Katthälsa

Ge inte upp!

Balkong och katt

Gamla leder

Ålder

Sällskap

Hemlösa katter

Utställningar

Vad händer

Änglamissar

Ge inte upp!

Det finns veterinärer som ger upp djur för tidigt. Om de inte kan ställa en klar diagnos (vilket kan vara svårt) så har de ibland en tendens att säga att om djuret inte äter så är det inte långt kvar och det finns inget att göra. Då kan vi utifrån egen erfarenhet med Snurre säga att det kan vara hur fel som helst, speciellt när diagnos inte kan ställas utifrån symptom.

Snurre fick någon mystisk sjukdom 2005 och ville inte äta. Veterinären gav upp och sade att han ändå var så gammal. Tänk dig att man sade så om en människa! (Den som vill kan ju roa sig med den tröttsamma klyschan om att människor minsann är något helt annat än djur, men det är inte poängen här). Vi matade honom i flera veckor åtta gånger om dagen med mjukmat i plastspruta, inte roligt. Så kom en veterinär på - efter alla dessa veckor - att man kunde ju prova kortison. Och det vände! Snurre blev piggare av kortisonet och började äta själv och mardrömmen var över. Visst kan cortison sänka immunförsvaret, men att inte äta är väl värre.

Så: när en katt inte vill äta (oavsett diagnos men särskilt med oklar sådan) be om kortison! En katt som inte äter blir inte friskare och en katt som äter får ju självklart krafter att kanske till och med bli frisk!