Mästertassen logga

 

Mästertassen

Misse talar

Korater

Katthälsa

Utställningar

nu

Varför ställer man ut?

Utställningslänkar

Vad händer

Änglamissar

Utställningar

Kattutställningar är till för människor som vill visa upp sina katter för en publik som vill komma och titta på katter. Det finns många olika raser; korthår, semi-långhår, långhår och oriental är huvudkategorierna som raserna delas in i. Även huskatter är välkomna till utställningar och kan vinna priser. Priserna består vanligtvis i rosetter, pokaler, medaljer, mat och leksaker.

Katterna tävlar om certifikat i sina respektive klasser, när en katt fått ett visst antal certifikat tävlar katten vidare i nästa klass. Högsta titel är Europa Champion respektive Europa Premier, den förra för okastrerade katter och den senare för kastrerade. På varje utställning nomineras katter till panelen och Best in Show tas ut inom respektive kategori och klass. Panelen är utställningens final.

På en kattutställning sitter katterna i burar som kläs i mer eller mindre fantasirika kreationer. Dels ska det finnas burskynken som gör att katterna avskärmas från varandra och får en lugn vrå och dels kan burskynken utökas med andra attiraljer för att göra det mysigare för katten. Sedan ska det förstås finnas mat, vatten och en toalett.

Rosetterna (oftast certifikatkokarder) hängs upp på burarnas framsida så stolta mattar och hussar med familjer kan visa upp sin förträffliga katts meriter! (Läs mer om raser och utställningar på Sveriges Raskattförbunds (Sveraks) hemsida.